Płatki owsiane to produkt, którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni. Zdrowe, sycące i bogate w wiele składników odżywczych, mogą być serwowane nie tylko na śniadanie, ale również kolację oraz jako dodatek do wielu rozmaitych dań. Najpopularniejszym daniem na bazie płatków owsianych jest tzw. owsianka.
Gotowane na wodzie bądź mleku płatki można podawać na wiele różnych sposobów. Może być to posiłek zarówno kaloryczny, jak i dietetyczny, wszystko zależy od indywidualnych preferencji. W dzisiejszym poradniku podpowiem Ci, jak zrobić owsiankę w 10 minut oraz zaproponuję kilka propozycji na jej podanie.
Właściwości odżywcze
Właściwości oraz zastosowania owsa są znane ludziom od wieków. Zboże jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, głównie takich jak:
- błonnik,
- lekkostrawne białko,
- witaminy z grupy B,
- miedź,
- sód,
- potas,
- wapń,
- magnez.

Dzięki bogactwu wymienionych składników odżywczych, spożywanie owsa doskonale wpływa na organizm człowieka. Wykazuje on bowiem wiele właściwości leczniczych. Dzięki dużej zawartości błonnika, ma on znaczący wpływ na układ pokarmowy. Podczas gotowania płatków owsianych, znajdujący się w błonniku beta-glukan wykazuje specyficzne właściwości chroniące błonę śluzową jelit przed wszelkimi infekcjami oraz podrażnieniami. Ponadto spożywając owies poprawiamy pracę jelit, przeciwdziałając zaparciom i hemoroidom.
Poza wpływem na układ pokarmowy, owies pomaga także w walce ze stresem, zwiększa odporność organizmu, poprawia krążenie krwi i przeciwdziała cukrzycy. Co więcej, owies jest jednym z kluczowych elementów w walce z nadwagą. Zapewnia bowiem uczucie sytości na długi czas oraz zapobiega wchłanianiu przez organizm nadmiarów tłuszczu.

Płatki owsiane - przyrządzanie
Owsianka większości osób kojarzy się z niesmaczną papką, do której spożywania zmusza się dzieci. Nic bardziej mylnego! Można przygotować ją na wiele różnych sposobów, ciesząc się zdrowym i smacznym posiłkiem. Każdy z tych sposobów przygotowania jest dobry i niesie za sobą różne korzyści.
Owsianka na wodzie
Owsianka na wodzie to przede wszystkim sposób przyrządzania dla tych osób, które cierpią na nietolerancję laktozy. Dodatkowo jest ona mniej kaloryczna niż ta, która podawana jest z mlekiem. Zaletą gotowania płatków owsianych w wodzie jest też fakt, iż przyswoimy z nich większą ilość minerałów. Gotowanie rozłoży bowiem część kwasów fitynowych, a wchłanianie cennych pierwiastków nie zostanie zablokowane przez nabiał.
Owsianka na mleku
Owsianka na mleku jest smaczniejsza, ale też bardziej kaloryczna. Podawana w ten sposób umożliwia jednak lepsze wykorzystanie zawartego w niej białka, ze względu na korzystne połączenie aminokwasów zawartych w nabiale oraz płatkach owsianych.
Gotowanie owsianki na wodzie oraz mleku to dwa podstawowe sposoby jej przyrządzania, jednak podawana bez dodatkowego urozmaicenia może wydawać się jałowa i niesmaczna. Zatem jak zrobić owsiankę, aby była smaczna? Poniżej przedstawiam Ci trzy przepisy, dzięki którym twój zdrowy posiłek stanie się pyszny. Będziesz sięgać po niego o wiele częściej niż dotychczas!
1. Owsianka z bananem
Składniki :
- 3-4 łyżki płatków owsianych,
- 2 banany,
- mleko.

Przygotowanie :
3-4 łyżki płatków owsianych zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na około 10 minut, tak by całkowicie zmiękły oraz napęczniały. W międzyczasie pokrój lub rozgnieć banany w papkę. Do gotowych płatków dodaj banany i zalej całość ciepłym mlekiem. Wedle uznania możesz dodać również kilka pokrojonych w kostkę truskawek i posypać całość cynamonem.
2. Owsianka z owocami
Składniki :
- 3-4 łyżki płatków owsianych,
- maliny,
- truskawki,
- ananas,
- kiwi
- wiórki kokosowe,
- mleko kokosowe.
Przygotowanie :
3-4 łyżki płatków owsianych zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na około 10 minut, tak by całkowicie zmiękły oraz napęczniały. W tym czasie pokrój truskawki, kiwi oraz plastry ananasa w drobną kostkę oraz rozdrobnij maliny. Gotowe płatki wymieszaj z owocami i zalej całość mlekiem kokosowym. Przygotowaną w ten sposób owsiankę posyp wiórkami kokosowymi.

3. Owsianka czekoladowa
Składniki :
- 3-4 łyżki płatków owsianych,
- banan,
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady,
- cynamon.
Przygotowanie :
3-4 łyżki płatków owsianych zalej wodą i gotuj je, doprowadzając do wrzenia. Po zagotowaniu się wody odcedź płatki i wrzuć 3 kostki czekolady. Przykryj naczynie i odstaw na kilka minut, aby czekolada całkowicie się rozpuściła, a płatki odpowiednio zmiękły. W tym czasie pokrój lub rozdrobnij banana, aby uzyskał konsystencję papki. Gdy płatki będą już gotowe, dodaj banana i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp owsiankę cynamonem.
Dodaj komentarz