Niedobór witaminy D ? Witamina D jest endogenna, to znaczy, że organizm ludzki może ją sam wytworzyć – do tego procesu potrzebne jest tylko… słońce. Dzieje się tak dlatego, że witamina D jest produkowana w skórze człowieka pod wpływem promieniowania ultrafioletowego o długości fal 290-310 nm czyli, krótko mówiąc, podczas ekspozycji słonecznej latem.
W Polsce w okresie od września do kwietnia słońca jest bardzo niewiele a jeśli nawet się pojawia to jest zbyt słabe, aby skóra mogła wyprodukować witaminę D, stąd też zalecenia lekarzy, aby niezależnie od wieku, od jesieni do wiosny, wspomagać organizm przez suplementację witaminą D.

Gdzie występuje witamina D ?
W pożywieniu witamina D także występuje. Jej główne źródła to:
- Mięso,
- Żółtka jaj,
- Mleko,
- Olej otrzymywany z rybich wątróbek.
W praktyce jednak spożywanie wymienionych produktów nie zapewnia optymalnego poziomu tego składnika w organizmie.
Witamina D jest pochodną cholesterolu i nie występuje wcale w produktach roślinnych, zatem weganie i wegetarianie powinni zwrócić uwagę na jej suplementację, gdyż w szczególny sposób są narażeni na niedobór.

Mocne kości i wydolność
Cholekalcyferol, bo tak jest także nazywana witamina D, odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Jej głównym zadaniem jest zwiększenie wchłaniania wapnia, które odbywa się w jelitach.
Witamina D pobudza w jelitach białko, które ułatwia wiązanie i transport wapnia do krwi. Rola w utrzymaniu prawidłowej struktury kośćca jest znana już od dawna, jednak w ostatnich latach badania na sportowcach ujawniły kolejny zbawienny wpływ cholekalcyferolu na ludzki organizm.

Lekarze pracujący ze sportowcami stwierdzili, że istnieje ścisła zależność pomiędzy stężeniem witaminy D we krwi a wynikami sportowymi.
Brak witaminy D jest związany ze zmniejszeniem wydolności fizycznej, podczas gdy jej wysoki poziom znacznie tę wydolność podnosi. Zaobserwowano, że sportowcy osiągają dużo lepsze wyniki w miesiącach letnich, gdy poziom witaminy D we krwi jest najwyższy, natomiast zimą, wyniki sportowe są dużo gorsze.
Brzmi znajomo ? Latem tryskasz energią i jesteś w stanie przenosić góry, natomiast zimą, często wcale nie masz ochoty wstawać z łóżka.
Niedobór witaminy D
Brak witaminy można stwierdzić robiąc badania krwi, które określają jej poziom. Jeśli jednak cierpisz na jedną z poniższych dolegliwości, mogą to być objawy niedoboru witaminy D:
- Choroby przyzębia,
- Bóle kostno-mięśniowe,
- Utrata apetytu,
- Bezsenność,
- Niesmak i pieczenie w jamie ustnej,
- Senność,
- Spadek nastroju i nerwowość,
- Depresja.

Skutkiem niedoboru witaminy D jest także zaburzenie gospodarki wapniowej w organizmie, co powoduje:
- Osteomalację – słabą mineralizację kości, większą skłonność do złamań,
- Zaburzenia pobudliwości nerwowo-mięśniowej,
- Tężyczkę,
- Padaczkę.
Przedawkowanie witaminy D
Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wolno się metabolizuje i jest najbardziej toksyczna ze wszystkich witamin. Oznacza to, że nadmiar witaminy D jest równie szkodliwy, co jej brak.
Spożycie zbyt dużych dawek przez długi czas prowadzi do przedawkowania witaminy D i odkładania się jej w organizmie, których objawami są:
- Nudności,
- Wymioty,
- Osłabienie siły mięśniowej,
- Hiperkalcemia, czyli odkładanie się wapnia w tkankach takich jak : tętnice, serce, nerki, wątroba - co z kolei prowadzi do chorób serca, czy kamicy nerkowej.
Nie musisz się jednak obawiać przedawkowania witaminy D, którą produkuje Twoja skóra pod wpływem promieni słonecznych. Organizm podczas ekspozycji na słońce niemal całego ciała np. w bikini, potrafi wytworzyć aż 20 000 IU witaminy D.
Jednak jest to w pełni bezpieczne i nie należy martwić się przedawkowaniem. Wręcz przeciwnie nie ma lepszego sposobu na uzupełnienie braków witaminy D niż ten za pomocą słońca, przez skórę.

Pamiętaj o kilku zasadach
- Smaruj się kremami z filtrami przeciwsłonecznymi wyłącznie, jeśli zamierzasz spędzić na słońcu cały dzień, tak aby zabezpieczyć skórę przed poparzeniami słonecznymi. Przez pierwsze 15 minut na plaży opalaj się bez kremu z filtrem,
- W okresie od maja do września staraj się spędzić na słońcu przynajmniej 15 minut dziennie,
- Opalenizna zabezpiecza przed słońcem i tym samym ogranicza produkcję witaminy D przez skórę. Dlatego staraj się nie dopuszczać do tego aby skóra, w krótkim czasie opaliła się na brązowo. Im dłużej skóra będzie lekko opalona, tym dłużej w naturalny sposób będziesz produkować witaminę D.
Bezpieczna suplementacja
W Polsce w okresie od września do kwietnia należy uzupełniać niedobór witaminy D i spożywać suplementy diety zawierające bezpieczne, a zarazem wystarczające dawki tej witaminy. Dla osób dorosłych zalecane dawki to:
- Od września do kwietnia – 800-2000 IU/dobę (20,0-50,0 µg/dobę)
- Od maja do sierpnia - 800-2000 IU/dobę (20,0-50,0 µg/dobę) ale wyłącznie w sytuacjach, w których nie można zapewnić wytwarzania witaminy D przez skórę.
Dodaj komentarz